EVALUATION OF DIFFERENT QUANTITIES OF HYDROGEL IN THE PRODUCTION OF PAPAIA MAMMY

Authors

  • Mirian Nomura Universidade Federal de Uberlândia
  • Josà© Mendes Pereira Filho Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • Estevam Matheus Costa Instituto Federal Goiano
  • Leandro Spà­ndola Pereira Instituto Federal Goiano
  • Matheus Vinicius Abadia Ventura Instituto Federal Goiano

DOI:

https://doi.org/10.37951/2595-6906.2019V3I1.4320

Keywords:

Water - insoluble polymers, Carica papaya, fruticulture

Abstract

THE WORK WAS CARRIED OUT AT THE UEMG, AT THE ITUIUTABA UNIT, WHICH STARTED IN SEPTEMBER AND WAS EVALUATED IN OCTOBER 2018. THE PRODUCTION OF PAPAYA PAPAYA WAS EVALUATED WITH DIFFERENT HYDROGEL DOSAGES. THE TREATMENTS CONSIST OF DIFFERENT DOSAGES; T1 - CONTROL; T2 - 4G; T3 - 6G; T4-8G AND T5-10G. THE EXPERIMENTAL DESIGN WAS COMPLETELY RANDOMIZED (DIC) WITH FOUR REPLICATIONS, TEN PLANTS PER EXPERIMENTAL PLOT. THE RESULTS EVALUATED WERE LEAF NUMBER, STEM DIAMETER, SHOOT HEIGHT, ROOT LENGTH, SHOOT FRESH MATTER, ROOT FRESH MATTER, SHOOT DRY MATTER AND ROOT DRY MATTER. THE DATA WERE SUBMITTED TO ANALYSIS OF VARIANCE (TEST F) AND THE MEANS OF THE TREATMENTS WERE COMPARED BY THE TUKEY TEST AT 5% OF PROBABILITY. IN THE PRODUCTION OF PAPAYA PAPAYA SEEDLINGS THE USE OF THE 4.0 AND 6.0 G HYDROGEL DOSAGES GAVE THE BEST DEVELOPMENT OF THE SEEDLINGS IN THE ANALYZED VARIABLES.

Author Biographies

Mirian Nomura, Universidade Federal de Uberlândia

Graduaà§ão em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia (1997) e mestrado em Desenvolvimento Econà´mico pela Universidade Federal de Uberlândia (2001). Doutoranda em Agronomia na Universidade Federal de Uberlândia. Professora na Universidade do Estado de Minas Gerais.

Josà© Mendes Pereira Filho, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Graduaà§ão em Ciàªncias Contábeis pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte, Brasil

Estevam Matheus Costa, Instituto Federal Goiano

Discente do Programa de Pà³s Graduaà§ão em Ciàªncias Agrárias - Agronomia (nà­vel Mestrado) no Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde; Engenheiro Agrà´nomo pela Universidade do Estado de Minas Gerais - UEMG; Tà©cnico em Agroindústria pelo Instituto Federal do Triângulo Mineiro - IFTM. Atualmente desenvolve pesquisas na área de Biologia e Manejo de Plantas Daninhas (Matologia), Integraà§ão Lavoura Pecuária (ILP) e Produà§ão e Tecnologia de Sementes.

Leandro Spà­ndola Pereira, Instituto Federal Goiano

Acadàªmico do curso de Agronomia, do Instituto Federal de Ciàªncia, Educaà§ão e Tecnologia Goiano - campus Rio Verde. Aluno de Iniciaà§ão cientà­fica desde 2° Semestre de 2015(FAPEG 2015-2017; CNPq 2017-2018), do laboratà³rio de plantas daninhas do IF Goiano - Campus Rio Verd

Matheus Vinicius Abadia Ventura, Instituto Federal Goiano

Discente de Doutorado do Programa de Pà³s-Graduaà§ão em Ciàªncias Agrárias pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde e de Licenciatura em Matemática pela Faculdade Educacional da Lapa. Mestre em Ciàªncias Agrárias pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde (2019) e Bacharel em Agronomia pela Faculdade Evangà©lica de Goianà©sia (2017). Tem experiàªncia em docàªncia em Matemática no Ensino Fundamental Anos Finais e Ensino Mà©dio. Tem experiàªncia na área de pesquisa e desenvolvimento em Agronomia, com àªnfase em Microbiologia Agrà­cola, Fertilidade do Solo e Ciàªncia do Solo. 

Published

2019-06-03