BIOFERTILIZER IN THE PRODUCTION OF ROCKET

Authors

  • Mirian Nomura Universidade do Estado de Minas Gerais; Universidade Federal de Uberlândia
  • Vinicius Paranaà­ba Gervásio
  • Estevam Matheus Costa Instituto Federal Goiano
  • Vità³ria Kelly de Lemos Instituto Federal Goiano
  • Matheus Vinà­cius Abadia Ventura
  • Leandro Spà­ndola Pereira Instituto Federal Goiano

DOI:

https://doi.org/10.37951/2595-6906.2019V3I1.4318

Keywords:

Organic fertilization, Organic agriculture, Eruca vesicaria ssp. Sativa

Abstract

THE ORGANIC PRODUCTION OF VEGETABLES CONTRIBUTES TO HUMAN HEALTH AND PRESENTS ITSELF AS A PROFITABLE ACTIVITY. OF THESE VEGETABLES, THE ARUGULA HAS BEEN PRESENTING A HIGH CONSUMPTION. THE PRODUCTION OF THE PLANT OF CULTIVATED IN THE PLANT OF CULTIVATED CULTIVATION IN THE PLANT OF BIOCYSTADE OFFICINA, COMPARE WITH CHEMICAL FERTILIZATION. THE EXPERIMENT WAS CARRIED OUT IN A RANDOMIZED BLOCK DESIGN WITH 5 CONTROL SESSIONS (3 ML L-1, 5 ML L-1, 7 ML L-1 AND CHEMICAL FERTILIZATION 400 KG HA-1 OF NPK 20-00-20) AND 4 REPETITIONS. THEY WERE THEREFORE DISPERSED IN EXPERIMENTAL BEDS OF THE STATE UNIVERSITY OF MINAS GERAIS (UEMG), LOCATED IN ITUIUTABA - MG, IN THE PERIOD FROM JUNE 13, 2018 TO JULY 16, 2018. AS ANALYZED VARIABLES WERE: NUMBER OF LEAVES, GREEN MASS, DRY MASS AND HEIGHT OF PLANTS. THERE WAS NO DIFFERENCE BETWEEN TREATMENTS FOR THE NUMBER OF LEAVES. THE TREATMENT THAT RECEIVED CHEMICAL FERTILIZATION (T5) WAS DIFFERENTIATED FROM THE CONTROL TREATMENT (T1) FOR THE VARIABLES GREEN MASS, DRY MASS AND PLANT HEIGHT. THERE WAS NO DIFFERENCE FOR THE VARIABLES EVALUATED BETWEEN THE TREATMENTS THAT RECEIVED APPLICATION OF BIOFERTILIZER (T2, T3, T4). CHEMICAL FERTILIZATION PRODUCED GREATER DRY MASS, NOT DIFFERENTIATING FROM T3. IT IS CONCLUDED THAT UNDER THE CONDITIONS OF THE EXPERIMENT, THAT THE BIOFERTILIZER CAN FAVOR A GOOD DEVELOPMENT OF THE CULTIVATED LAND PLANTS IN THE CITY OF THE EDGE.

Author Biographies

Mirian Nomura, Universidade do Estado de Minas Gerais; Universidade Federal de Uberlândia

Graduaà§ão em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia (1997) e mestrado em Desenvolvimento Econà´mico pela Universidade Federal de Uberlândia (2001). Doutoranda em Agronomia na Universodade Federal de Uberlândia. Professora na Universidade do Estado de Minas Gerais.

Estevam Matheus Costa, Instituto Federal Goiano

Discente do Programa de Pà³s Graduaà§ão em Ciàªncias Agrárias - Agronomia (nà­vel Mestrado) no Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde; Engenheiro Agrà´nomo pela Universidade do Estado de Minas Gerais - UEMG; Tà©cnico em Agroindústria pelo Instituto Federal do Triângulo Mineiro - IFTM. Atualmente desenvolve pesquisas na área de Biologia e Manejo de Plantas Daninhas (Matologia), Integraà§ão Lavoura Pecuária (ILP) e Produà§ão e Tecnologia de Sementes.

Matheus Vinà­cius Abadia Ventura

Discente de Doutorado do Programa de Pà³s-Graduaà§ão em Ciàªncias Agrárias pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde e de Licenciatura em Matemática pela Faculdade Educacional da Lapa. Mestre em Ciàªncias Agrárias pelo Instituto Federal Goiano campus Rio Verde (2019) e Bacharel em Agronomia pela Faculdade Evangà©lica de Goianà©sia (2017). Tem experiàªncia em docàªncia em Matemática no Ensino Fundamental Anos Finais e Ensino Mà©dio. Tem experiàªncia na área de pesquisa e desenvolvimento em Agronomia, com àªnfase em Microbiologia Agrà­cola, Fertilidade do Solo e Ciàªncia do Solo.

Published

2019-06-04